Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN

Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN+381 63 80 19 616  |  Privatna poliklinika Beograd, SrbijaNarodnih heroja 60, Novi Beograd

Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN

Privatna poliklinika Beograd, Srbija
Narodnih heroja 60, Novi Beograd

Kontraceptivne pilule u adolescenciji

2019-02-16

Puno je predrasuda koje se još uvek gaje kod nas u vezi sa korišćenjem kontraceptivnih pilula. Jedna od njih je da su pilule štetne ako se koriste kod adolecentkinja. Slede odgovori na najčešća pitanja koja postavljaju roditelji u ambulanti dečje i adolescentne ginekologije, Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu.

1. Koji je najraniji uzrast u kome može da se koristi kontraceptivna pilula?

Ponekad se u prvoj godini od nastupanja mestruacija krvarenje produži i traje danima. Ako je trajanje krvarenja duže od 15 dana devojčice uzrasta najčešće od 11 do 13 godina dolaze u stanje malokrvnosti. Zbog dugotrajnog i obilnog gubitka krvi tad se javi dilema da li je neophodno da im se da i transfuzija krvi. Koji je, međutim, dobitak od transfuzije ako još uvek nije zaustavljeno menstruaciono krvarenje, a sluzokoža materice je po pravilu tada veoma istanjena? U takvoj situaciji najbolje mogu pomoći upravo kontraceptivne pilule jer se u njima nalaze hormoni koje uobičajeno stvaraju jajnici, a koji su neophodni za porast sluzokože materice. Korišćenjem pilula se veoma efikasno i brzo zaustavlja materično krvarenje. U zavisnosti od telesne mase se za  svaku devojčicu ponaosob primenjuje shema po kojoj uzima i nekoliko pilula u pravilnim vremenskim intervalima tokom prva 24 sata.

2. Da li takva primena pilula može da šteti ili da izazove zavisnost?

Nema štetnih poslednica po zdravlje devojčice zbog primene kontraceptivnih pilula. Primena pilula traje jedan ili više meseci, u zavisnosti od stepena malokrvnosti, i ne izaziva zavisnost. Za sazrevanje funkcije osovine hipotalamus-hipofiza-jajnik, koja je odgovorna za pravilno stvaranje hormona, potrebno je svakako nekoliko godina.

3. Kako pilula utiće na pojačanu maljavost u adolescenciji?

Pojačana kosmatost u adolescenciji može da bude izazvana i poremećajem u radu žlezda koje stvaraju hormone. Ako jajnik stvara povišene vrednosti testosterona u serumu, primena kontraceptivnih pilula može da smanji prisustvo slobodnog testosterona u krvi. U proseku šest do devet meseci od početka primene kontraceptivnih pilula uočava se da se kosmatost smanjuje, time što su dlačice tanje i smanjena je njihova gustina.

4. Da li primena pilula u adolescenciji može da spreči nastanak ciste jajnika?

Funkcionalne ciste jajnika mogu nastati tokom adolescencije (u uzrastu od 10-20 godina), čak i kod devojčica koje nisu imale menstruaciju. Karakteristika cista je njihov brzi rast i rizik od nastanka torzije, odnosno uvrtanja jajnika i jajovoda jer je zapremina ciste veća od zapremine jajnika 5, a ponekad i do 50 puta. A uvrnuće jajnika i jajovoda direktno ugrožava njihovu vitalnost. Kada se cista jajnika otkrije u adolescenciji, najčešće ultrazvučnim pregledom, primena kontraceptivnih pilula ne može puno pomoći. Postoje posebni dijagnostički i terapijski protokoli u tretmanu cista jajnika o kojima će sigurno tokom naredne godine biti više reči. Primena kontraceptivnih pilula može da spreči nastanak novih cista jajnika.

Dr sci. med. Zoran B. Stanković
Ginekolog za decu i adolescente

ZAKAŽITE VAŠ PREGLED VEĆ DANAS

Besplatne konsultacije sa lekarom!