Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN

Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN+381 63 80 19 616  |  Privatna poliklinika Beograd, SrbijaNarodnih heroja 60, Novi Beograd

Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN

Privatna poliklinika Beograd, Srbija
Narodnih heroja 60, Novi Beograd

Najčešći razlozi za odlazak adolescenata ginekologu

2016-11-12

1. Zbog kojih problema vam se najčešće obraćaju devojčice školskog uzrasta?

Pred kraj osnovne škole devojčice često dolaze zbog neredovih menstruacionih ciklusa ili ako ciklusi nisu nastupili. Ponekad se dogodi da neko od menstruacionih krvarenja treje duže od 10 dana što može da izazove malokrvnost i tada je potrebno lečenje. Tokom prve i druge godine srednje škole devojke dolaze sa drugaricom zbog pojave akni, pojačane kosmatosti ili problema sa vaginalnim sekretom. Ako ciklus kasni ne retko se ultrazvukom potvrdi postojanje ciste jajnika. Ponekad devojke dolaze i da saznaju nešto više o kontracepciji jer planiraju prve polne odnose.

2. Sa koliko godina vam se obraćaju prvi put za pomoć?

U zavisnosti od problema devojčice i mlađe adolescentkinje dolaze sa mamom ili tatom, ponekad sa bakom, a već adolescentkinje od 17. do 20. godine sa drugaricom ili ponekad sa mladićem.

3.Da li mislite da oni u dovoljnoj meri u školi pričaju o seksu?

Da, o seksu i seksualnosti ima možda i previše informacja. Mladi ljudi ne mogu da selektivno prihvate potrebne informacije, a da odbace one manje korisne. Ima se utisak da se sve zna ako informacije prođu kroz uši. Na taj način se ne formiraju pravovremeno stavovi o izboru partnera, zaštiti od polno prenosivih bolesti i sprečavanju nastanka neželjene trudnoće.

Kao da mladi imitiraju nezrelost odraslih kojima se sve to takođe dešava.

4. Kada je pravi trenutak za razgovor o seksualnosti?

U svakom uzrastu u zavisnosti od potreba i interesovanja deteta. Najvažnije je reagovati odmah kada vas dete upita i ne odlagati razgovor za kasnije.

5. Koliko su deca u pubertetu upoznata sa korišćenjem kontraceptivnih sredstava?

Većinom su to površne informacije, tako da se i većina kontraceptivnih metoda koristi povremeno.

ZAKAŽITE VAŠ PREGLED VEĆ DANAS

Besplatne konsultacije sa lekarom!