Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN

Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN+381 63 80 19 616  |  Privatna poliklinika Beograd, SrbijaNarodnih heroja 60, Novi Beograd

Ginekološko akušerska ordinacija AKUGIN

Privatna poliklinika Beograd, Srbija
Narodnih heroja 60, Novi Beograd

Vaginalno krvarenje u prvih 12 godina života

2016-11-12

Krvarenje iz vagine se može videti kao fiziološka pojava u prvim danima života kod novorođenčadi ženskog pola. Ova pojava nije česta, ali jeste posledica prevremene stimulacije razvoja materice hormonima (estrogenima) majke.

Pojava je prolazna i po pravilu krvarenje nije obilno i spontano prestaje u prvih 7 do 10 dana po rođenju.

Da li se može očekivati krvarenje iz vagine u prvih 9 godina života? 

Svako krvarenje iz vagine pre devete godine jeste razlog za odlazak na pregled kod dečijeg ginekologa. Mogući razlozi za nastanak krvarenja jesu upalne promene vulve (stidnice) ili vagine (rodnice). Svako krvarenje u ovom uzrastu jeste indikacija za detaljan pregled i vaginoskopiju. Šta je vaginoskopija? To je dijagnostička metoda kojom se posmatraju grlić, svodovi i zidovi vagine. Pregled se obavlja obično u kratkotrajnoj anesteziji. Pri pregledu se mogu uočiti i tumori, po pravilu su to zloćudni tumori ili se može pronaći strano telo (delovi igračaka, šnale, baterije, razni predmeti koje mame koriste). Pojava tumora ili prisustvo stranog tela prvo izaziva pojačanu vaginalnu sekreciju, a zatim nastaje vaginalno krvarenje. Zato je vaginoskopija neophodna dijagnostička metoda kojom želimo da isključimo pobrojane bolesti.

Da li je moguće da cista jajnika bude uzrok krvarenja? 

Cista jajnika retko nastaje kod devojčica pre puberteta, ali je moguća pojava i po pravilu se u cisti stvaraju estrogeni. Estrogeni su hormoni koji izazivaju porast dojki i materice i te devojčice dolaze na pregled zbog znakova da je pubertet počeo ranije. Ciste je neophodno pratiti, a kada se one smanje i nestanu, zbog pada nivoa estrogena može se pojaviti kratkotrajno i oskudno krvarenje iz materice i vagine.

Povrede i krvarenje? 

Povrede vulve i vagine takođe mogu izazvati nastanak krvarenja. Povrede se obično u većem broju dešavaju u proleće i u jesen.

Kada treba očekivati prvu menstruaciju? 

Po pravilu se pojava menstruacije očekuje u 13. godini života ali je moguće da se desi i u 10. godini. Rani uzrast pojave prve menstruacije jeste razlog za zakazivanje ultrazvučnog pregleda kod dečijeg ginekologa. Mada veoma retko, prevremeni pubertet može biti izazvan i pojavom zloćudnog hormonski aktivnog tumora jajnika. Srećom, većina razloga za nastanak vaginalnog krvarenja jesu poremećaji, povrede ili bolesti koje neće imati za posledicu oštećenje reproduktivnog zdravlja mladih pacijentkinja. Ipak, kontrola kod dečijeg ginekologa u slučaju vaginalnog krvarenja se ne treba odlagati.

Dr sci. med. Zoran B. Stanković

ZAKAŽITE VAŠ PREGLED VEĆ DANAS

Besplatne konsultacije sa lekarom!